Tapk savanoriu ugniagesiu – būk naudingas bendruomenei

Ukmergės rajono savivaldybės priešgaisrinė tarnyba nuo 2020 m. rugsėjo 1 d.  įgyvendina vietos projektą ,,Tapk savanoriu ugniagesiu – būk naudingas bendruomenei“.

Šio reikšmingo Projekto partneriai Ukmergės rajono savivaldybė, Valų kaimo bendruomenė bei Ukmergės rajono savanorių ugniagesių draugija išsikėlė tikslą skatinti  gyventojų pilietiškumą, sutelktumą, savanorystę, savitarpio pagalbos įpročius gerinant viešųjų paslaugų kokybę, kuri būtina saugios ir darnios aplinkos kūrimui. Įgyvendinant projektą siekiama propaguoti savanorišką ugniagesių veiklą, mokinti žmones vieningumo ir susitelkimo gaisrų gesinimo metu.

Buvusios Valų kaimo mokyklos patalpos pritaikytos ugniagesių komandos veiklai. Šalia šio pastato iškilo lengvų metalinių konstrukcijų statinys – gaisrinio automobilio garažas su pagalbinėmis patalpomis. Budinčių pamainų darbuotojams sudarytos geros darbo ir poilsio sąlygos. Įgyvendinant projektą komanda aprūpinta baldais, įvairia įranga ugniagesių gelbėtojų veiklai vystyti. Įsigytas gaisrinis inventorius reikalingas ne tik savanorių ugniagesių mokymams, praktiniams įgūdžiams tobulinti, bet ir darbui incidentų likvidavimo vietose.

Projekto dėka Valų kaimo bendruomenėje plėtojamas visuomenės švietimas gaisrinės saugos klausimais, populiarinama savanoriška ugniagesių veikla ir ugniagesio gelbėtojo profesija. Daugiausia dėmesio skiriama 14-29 metų amžiaus jaunimui. Priešgaisrinė tarnyba pakvietė jaunus gyventojus  prisijungti prie savanorių ugniagesių mokymų, kurie buvo organizuoti Valų ugniagesių komandoje. Tarnybos direktorius Rimvydas Lukošius pristatė priešgaisrinės tarnybos veiklą, supažindino su gaisringumo statistika, gaisrų padariniais ir pagrindiniais gaisrinės saugos reikalavimais. Kalbėjo apie savanoriškų ugniagesių junginių steigimosi būtinumą, privalumus, naudą. Jaunimas mokymų metu buvo supažindintas su savanorių ugniagesių veiklos ypatumais, priėmimo, veiklos sąlygomis. Renginio dalyviai buvo mokomi ugniagesybos teorijos pagrindų, atliko kai kurias praktinio darbo su gaisrine įranga užduotis.

Bendruomenės pirmininkė Angelė Jokubynienė pasidžiaugė glaudžiu bendruomenės ir ugniagesių komandos bendradarbiavimu, vystant gyventojų švietėjišką veiklą. Pirmininkė mananti, kad ir ateityje būtų pravartu daugiau dėmesio skirti kaimo jaunimo švietimui, mokyti gyventojus saugios elgsenos ištikus nelaimei, propaguoti savanorių ugniagesių veiklą, skatinti jaunimą rinktis ugniagesio gelbėtojo profesiją.

Priešgaisrinė tarnyba nepamiršta ir mažesniųjų. Želvos gimnazijos Žemaitkiemio ikimokyklinio ugdymo grupės vaikai kartu su mokytoja Aldona Jeckuviene turiningai leido laiką su Valų ugniagesių komanda.  Mažyliai buvo supažindinti su komandos veikla, apžiūrėjo gaisrinę techniką, įrangą, gesinimo priemones. Budinčios pamainos darbuotojai papasakojo apie sudėtingą ugniagesio darbą, vaikams priminė, ko būtina laikytis,  norint vasaros atostogų metu išvengti nelaimių. Išvykoje matytus vaizdus vaikai įprasmins popieriaus lape. Su savo piešiniais mažieji dalyvaus Priešgaisrinės tarnybos organizuotame piešinių konkurse ,,Mūsų kaimo ugniagesiai“, o geriausių darbelių autorius numatoma paskatinti.