Susitikime – apie ugniagesybos ateitį kaime

Visuomenės apklausos rodo, kad visuomenė Lietuvoje labiausiai pasitiki ugniagesiais gelbėtojais. Bet ar sąžiningai jiems atlyginama už darbą, koks jų materialinis aprūpinimas, kokios jų darbo ir poilsio sąlygos? Pastaruoju metu daug diskutuojama dėl rajonų savivaldybių priešgaisrinių tarnybų ateities. Europos Parlamento narys Juozas Olekas, lankydamasis Ukmergės rajone, būtent šiuo klausimu labiausiai ir domėjosi, taip pat dalyvavo diskusijoje.

 Pirmiausia politikas apsilankė Ukmergės rajono savivaldybės priešgaisrinėje tarnyboje, apžiūrėjo naująjį Pabaisko ugniagesių komandos pastatą.

Surengtoje diskusijoje taip pat dalyvavo Ukmergės rajono savivaldybės meras Rolandas Janickas, rajono Savivaldybės tarybos nariai Arūnas Dudėnas, Kazys Grybauskas, kiti atsakingi asmenys. Priešgaisrinės tarnybos direktorius Rimvydas Lukošius pristatė įstaigos veiklą, pateikė 10-ties metų gaisringumo ir padalinių išvykimų statistiką, įvardijo problemas, kurios trukdo eiti į priekį. R. Lukošius akcentavo, kad valstybės skiriamų lėšų vos užtenka ir taip mažiems darbuotojų atlyginimams bei ūkinėms išlaidoms. Pabaisko ugniagesių komandos pastatas pastatytas, kitų komandų patalpos remontuojamos, įranga, apranga įsigyjama rajono savivaldybės skirtomis lėšomis. Taip pat tarnybos vadovas teigė turįs viltį, kad ateityje valstybė žymiai daugiau dėmesio skirs ugniagesių gelbėtojų materialinei gerovei, o ugniagesiai gelbėtojai į gaisrus vyks europietiškais gaisriniais automobiliais, dirbs su modernia gaisrų gesinimo ir gelbėjimo įranga,  turės geras darbo ir poilsio sąlygos.

  1. Janicko įsitikinimu, kaimo vietovėse ugniagesių komandos yra būtinos, jos turėtų būti pavaldžios rajono savivaldybei. Jis užtikrino, kad ir ateityje Priešgaisrinė tarnyba bus stiprinama. Dar šiemet numatoma pradėti Valų ugniagesių komandos pastato statybą. Be to, rajono meras pasisakė už savanoriškų ugniagesių junginių steigimąsi prie ugniagesių komandų.
  2. Olekas taip pat lankėsi Šešuolių ir Želvos ugniagesių komandose, domėjosi turima gaisrine technika, gesinimo įranga, darbo sąlygomis, bendravo su budinčių pamainų darbuotojais.

Ukmergės priešgaisrinėje gelbėjimo tarnyboje Europos Parlamento narį pasitiko Vilniaus priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininkas Vidas Kerševičius bei šios tarnybos viršininkas Dainius Vyšniauskas. J. Olekas apžiūrėjo ugniagesių tarnybines patalpas, susipažino su turima gaisrine technika ir įranga.

  1. Kerševičius svečiui pristatė Valstybinės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos veiklą, išsakė savo požiūrį į kaime veikiančias ugniagesių komandas, savanorišką ugniagesių veiklą, kalbėjo kitais ugniagesių bendruomenei aktualiais klausimais. D. Vyšniauskas papasakojo apie tarnybos darbo organizavimą, paminėjo pagrindines problemas, taip pat pabrėžė glaudų bendradarbiavimą su Savivaldybės priešgaisrine tarnyba, išsakė savo nuomonę apie savanorišką ugniagesių veiklą, materialinio aprūpinimo ir kitais aktualiais klausimais.

„Gimtosios žemės“ laikraščio informacija